X
Loading........
Limba Romana-Literatura / Acum 18 ani

Ce este desinenta

alexa
DESINENȚĂ este un element gramatical care se adaugă la sfârșitul unui cuvânt pentru a constitui o formă de conjugare (la verb) sau declinare (la substantiv, adjectiv).
arăta persoanele (la verbe) și cazurile (la substantive, adjective etc.)*(dex)
wote
termenul desinență, de la cuvântul din latina medievală desinentia „ceea ce cade la sfârșit(ul unui cuvânt)”, denumește un element format dintr-un sunet sau dintr-un grup de sunete care se adaugă, în limbile flexionare, la tema unui cuvânt pentru a exprima diverse categorii gramaticale.
Anonim
termenul desinență, de la cuvântul din latina medievală desinentia „ceea ce cade la sfârșit(ul unui cuvânt)”, denumește un element format dintr-un sunet sau dintr-un grup de sunete care se adaugă, în limbile flexionare, la tema unui cuvânt pentru a exprima diverse categorii gramaticale.DESINENȚĂ este un element gramatical care se adaugă la sfârșitul unui cuvânt pentru a constitui o formă de conjugare (la verb) sau declinare (la substantiv, adjectiv).
arăta persoanele (la verbe) și cazurile (la substantive, adjective etc.)*(dex)
Anonim
În morfologie, termenul desinență, de la cuvântul din latina medievală desinentia „ceea ce cade la sfârșit(ul unui cuvânt)”, denumește un element format dintr-un sunet sau dintr-un grup de sunete care se adaugă, în limbile flexionare, la tema unui cuvânt pentru a exprima diverse categorii gramaticale. Altfel spus, desinența este un sufix gramatical care servește la flexiune, în limbile flexionare.
În limba română se exprimă prin desinențe numărul și cazul substantivului, genul, numărul și cazul adjectivului, numărul și persoana verbului. De exemplu -i din forma codri este desinența de plural a substantivului codru, -ă din forma neagră este desinența de feminin a adjectivului negru, -i din forma cânți este desinența de persoana a II-a singular a indicativului prezent al verbului a cânta.
Unele cuvinte care au desinențe la diferite forme ce exprimă o anumită categorie gramaticală pot să fie lipsite de desinență la alte forme din cadrul acelei categorii. În acest caz se consideră că au desinența 0. Așa sunt, de exemplu, substantivele la cazurile nominativ și acuzativ singular în limba română.
Uneori, o aceeași desinență exprimă mai mult de o categorie gramaticală. De exemplu -e în substantivul fete este în același timp desinența de nominativ-acuzativ plural și cea de genitiv-dativ singular; -ă din cântă este desinența de persoana a treia singular și plural a indicativului prezent și, totodată, cea de persoana a treia singular a perfectului simplu al verbului a cânta.
Anonim
DESINENȚĂ este un element gramatical care se adaugă la sfârșitul unui cuvânt pentru a constitui o formă de conjugare la verb sau declinare la substantiv, adjectiv.
arăta persoanele la verbe și cazurile la substantive, adjective
Anonim
Desinentele sunt sufixe sau grupuri de litere! :D succes!! cls a 5 a!!!
Anonim
SUNT NISTE GRUPURI DE LITERE CARE SE ATASEAZA LA SFARSITUL CUVANTULUI.SUCCES!!SPER CA VAM AJUTAT!!!
Anonim
doua cuvinte care nau in comun decai pers si nr ex:bun-rau,mic-mare,sting-drept
Anonim
Desinenta asta e cam ciudata
Anonim
desinenta e un grup de suntete ce se adauga la sfarsitul unuicuvant (substantive)pentru a arata persoanele si cazurile.
Anonim
Învăța copilule
Anonim
da este ceva la care hbr sa raspud
Anonim
Desinenta vine la sfarsitul cuvantului .
Anonim
Substative defective stiu ce sund dar desinenta nu
Anonim
inseamna desinentia
Anonim
Desinanta este ceva